Автоматичнa или ръчна скоростна кутия

Пред всеки един млад шофьор стои дилемата дали да управлява автомобил с автоматична или ръчна скоростна кутия и точно поради тази причина ще ви посочим някои от предимствата и на двете скоростни кутии. Това, което трябва да знаете е, че при автоматиците имате много по-голямо удобство от гледна точка на това, че не се налага да превключвате предавките и да натискате съединител в унисон с предавките.

Автоматиците са много по-предпочитани и за градските условия и особено в по-големите градове с по-интензивен трафик, защото така няма да ви се налага да придърпвате на кръстовищата и да гаснете или пък да се бавите на зелена светлина. Тук предимството на автоматичните скоростни кутии е ненадминато, защото само давате газ и тръгвате.

Факт е обаче, че скоростните кутии на автоматиците се повреждат повече и са по-скъпи за поддръжка, за разлика от ръчните. Колите с ръчни скоростни кутии в същото време са по-скъпи, защото дават по-добро ускорение и усещането за колата там е на ниво, да не говорим, че от части са и по-икономични на гориво.

Това, което трябва да знаете е, че само с кола с ръчна скоростна кутия ще можете да имате по-сигурен и стабилен контрол над колата си и реакциите ви ще са по-адекватни и навременни.

Знайте, че не трябва да се отказвате от изживяването да карате кола с ръчни скорости. Това въобще не е трудно и се свиква за минути, а и само така наистина можете да усетите колата и както се казва „да се слеете с нея“.Разликата в шофирането с ръчна и автоматична скоростна кутия е наистина осезаема, но определено трябва да кажем, че изживяването с превключването на скоростите и то при ускоряване е невероятно. Единственият недостатък на ръчната скоростна кутия е, че работи със съединител и рано или късно той трябва да се сменя.