4 типа газови инжекциони

Педалът на газ в колата е свързан към вентила на газта. Това е клапан, който регулира, колко въздух влиза в двигателя. По този начин педалът на газта е въздушен.

Частично отворената дроселна клапа се отваря повече и отдава под наем повече въздух. Блокът за управление на двигателя (ECU, компютъра, който контролира всички електронните компоненти на двигателя) „вижда“ вентила на газта отворен и увеличава скоростта на гориво в очакване на повече въздух в двигателя. Важно е да се увеличи скоростта на гориво, веднага след като се отварят клапите на газта. В противен случай, когато се натисне педалът на газта, може да има колебание като някои от цилиндрите получат повече въздух без достатъчно гориво.

Сензори следят масата на въздух в двигателя, както и количеството на кислород в отработените газове. ECU използва тази информация, за фина настройка на доставката на гориво, така че съотношението въздух-гориво да е точно.

Инжектор

Горивният инжектор е нищо друго, освен електронно контролиран клапан. Той е снабден с гориво под налягане от горивната помпа в колата, а тя е в състояние да отваря и затваря много пъти в секунда.

Вътрешен горивен инжектор

Когато инжектора е под напрежение, един електромагнит движи бутало, което се отваря и клапата, позволява гориво под налягане да излезе на струя през малка дюза. Накрайникът е проектиран да атомизира горивото, за да се направи фина мъгла, колкото е възможно, така че тя да може да изгори лесно.

Горивен инжектор – изпичане

Количеството гориво към двигателя, се определя от размера на времето в горивния инжекцион. Той остава отворен. Това се нарича широчина на импулса и тя се контролира от ECU.

Горивни инжектори монтирани в смукателния колектор на двигателя

Инжекторите са монтирани във всмукателния колектор, така че да се пръска гориво директно в смукателните клапани. Тръбата за гориво извършва доставката на горивото за всички инжектори под налягане.